Alle, der udøver sport, har på et eller andet tidspunkt haft en sportsskade. Det kan ikke undgås. Om det var en lille ubetydelig sportsskade, du havde, eller om det var en af de rigtigt alvorlige er sådan set ikke sagen her. Det, som sagen drejer sig om, er at sportsskader bør undgås. Jo, jeg siger det på denne måde: Bør undgås. Og det gør jeg, fordi oftest så er vi selv skyld i, at vi får en sportsskade. (Jo, det er rigtigt nok. Uheld sker. Ulykker sker.)
Vores egen skyld
De fleste sportsskader bliver dog fremkaldt af os selv. Hvordan? Ja, det har noget at gøre med, at vi ikke passer på. Vi lytter ikke til vores krop. Vi presser den. Og når presset bliver for stort, så siger vores krop simpelthen fra: Den sørger for, at den ømme muskel bevirker, at vi falder og slår os. Vores krop sørger derfor – på en ganske selvdestruktiv måde – at den får lov til at hvile: Den får os i en situation, hvor vi ikke længere kan presse den. Og hvorfor gør den det?
Det gør den, fordi hver gang du træner hårdt, så gør du faktisk skade på din muskulatur. Ikke sådan bevidst. Det er bare en del af processen, du skal igennem for at blive en stærkere sportsmand. Hvis din krop – og musklerne – derfor ikke får tid til at komme sig over den skade, som din træning har forvoldt, så kan du ikke blive stærkere eller bedre til din sport. Du skal derfor lade musklerne få den hvile, de har brug for. Og det kan faktisk godt tage et par dage – eller flere.
Hjælpemidler til skaderne
Hvis du så mener, at du ikke kan vente et par dage med at træne igen, så må du enten finde dig i sportsskader – eller ty til hjælpemidler, der hjælper din krop. Og hvilke hjælpemidler findes der så? Det vil jo være dem, du er interesseret i.
Der findes flere, men her er 3, som du kan bruge, så længe du bare sørger for at bruge dem sikkert.
Tre effektive metoder
- En massagepistol. Du kender godt til sådan en. Det er et lille instrument, der ligner en boremaskine, men som kan massere muskler – både dybt og overfladisk. Den anvendes af mange sportsmennesker til hjælp til opvarmning af muskler, inden de begynder deres træning.
- Et par Recovery Boots, som er sådan et par ’støvler’, som du trækker på dine ben efter træning. Støvlerne indeholder kamre med mekanismer, der kan massere benmusklerne. De er meget effektive og bidrager til mange kendte atleters restitution.
- Et infrarødt saunatæppe. Det er et tæppe, som du kan lyne om din krop og så ligge og svede i. Det bevirker, at du dels udskiller affaldsstoffer og dels taber kalorier. Tæppet kan være meget effektivt til smertelindring. Og smerter bliver ikke altid kun fremkaldt af sportsskader og hård træning. Der kan være andre årsager til fx rygsmerter.
Til forskel fra en massagepistol eller et par Recovery Boots, så må du ikke bruge et saunatæppe så længe, du vil. Du kan nemlig blive dehydreret. Tæppet kan blive meget varmt – og fordi du sveder, så mister din krop væske.