Teamets disc profiler

DISC profil hjul

Det går ikke helt godt for din virksomhed. Du har mange gode undskyldninger for hvorfor: Der er efterdønningerne af Corona. Der er forsyningskrise. Der er bankkrise. Alle taler om, hvilke effekter den stigende rente har for låntagere – deriblandt også dig og din virksomhed. Alle har en mening om inflationen. I virkeligheden ved du godt, at det er dårlige undskyldninger. Det faktum, at din virksomhed ikke er inde i en rivende god periode, skyldes hverken efterdønninger eller nye tsunamier, der vælter ind. Nej.

Forsømt udvikling

Det skyldes, at du har forsømt noget. Noget meget vigtigt og som vi altid har vidst: Det er nødvendigt at have et godt team i virksomheden. Alle medarbejderne burde være med i det team. Det er de bare ikke. Nogle har valgt at trække sig og bruge deres energi på at fremhæve sig selv. Andre er ligeglade. De betragter deres job som en kilde til at kunne betale regninger og privatlån med – og så bruge resten af månedslønnen på mad, teaterbilletter og meget mere.

Men hvad er et godt team så? Du spørger dig selv. Ja, du har jo selv lige svaret på spørgsmålet. Så lad være med at spille naiv. Det er du ikke. Et godt team er et hold medarbejdere, der tør tage ansvar og som tør eksperimentere med, hvordan de samarbejder. Til dagligt. Mere er der faktisk ikke at sige om det!

Et team består af individer

Jo, et godt team består af mennesker, der har forskellige evner og kvalifikationer, som dog alle supplerer hinanden – på alle mulige måder. Lige som i et orkester: Violiner kan skrige og være irriterende at høre på. Kontrabasser kan berolige lyden, så musikken bliver skøn at lytte til. Prøv at tænke på et godt team som et orkester. Det er en gruppe mennesker, der lærer – ganske langsomt – at samarbejde.

Godt team samarbejde bliver dog ikke skabt fra dag til dag. Det er en tidskrævende proces. Det kan til tider også være en proces, der dræner den mentale energi, fordi du og dine teams medarbejdere er nødt til at bruge tid og energi på at forstå, hvad der sker, når et team bliver udfordret. Der sker jo ofte det, at rollerne bliver ændret: Hende, der altid stod for, at morgenkaffen var friskbrygget, kan ikke længere påtage sig den lille funktion. Ham, der altid havde overskud til at vise dig en eller anden formel i Excel, kan måske ikke længere finde tid til dig.

Du har overskud – det er din profil

Du har derimod fundet overskud og kan hjælpe nogle af dine kollegaer, som er kommet bagud med opgaverne. Så du skal hjælpe dem. Ikke længere noget med at sidde og ordne neglene, imens de andre pukler. Her er det faktisk en god ide at kende alle i teamets disc profil.

Det er ikke nemt at udvikle et godt team. Og det skyldes, at mennesker er forskellige. Vi reagerer forskelligt på de udfordringer vi får. Et menneske vil måske smile og tage udfordringen op med mod og fornyet energi. Et andet vil måske falde helt i stå, fordi udfordringen umiddelbart virker uoverskuelig. Så, svaret på spørgsmålet om, hvad er et godt team, er, at det er en gruppe mennesker, der kan se svagheder og sammen hjælpe til, at de ikke kommer til at dominere.

Scroll to Top