Der var fest i familien i sidste weekend. Sølvbrylluppet skulle fejres. Egentlig havde de planlagt, at det skulle være en havefest. Men vejret – tja, hvad skal vi sige? Dårligt. Så de havde på en eller anden vis fået rigget et kæmpe telt op i haven, så alle kunne være i tørvejr. Fint nok. Og selvfølgelig manglede der ikke lys – selvom det overskyede vejr ligesom fjernede alt lys. Det havde de også rådet bod for: Ved at sætte rækker med solcelle fakler op havde de formået at skabe en belysning, som både var blød og som virkeligt bød alle gæsterne velkommen.
Hygge i teltet
Inde i teltet var der også solcelle fakler – ikke så mange. Men lige nok til at skabe sådan en stemning af middelalder, hvilket passede godt til menuens hovedattraktion: Spidstegt pattegris – med alt muligt tilbehør. Jo, det var en rigtig god fest. Med masser af alt, hvad der hører med i form af ’hurra’, sange, sketches og sentimentale damer, der måtte fælde en tåre under de søde taler. En rigtig sølvbryllupsfest.
De der solcelle fakler fik dig dog også over i et sentimentalt hjørne. De mindede dig nemlig om dengang for snart 15 år siden, hvor du var på sådan en rejse til Guatemala. I forbindelse med et udvekslingsprogram imellem dit og adskillige sydamerikanske universiteter. Værterne bød jer velkommen den første aften med fælles spisning. Lokale specialiteter. Men det var nu ikke maden, der var den stor oplevelse. Det var værternes gæstfrihed og omhu, som bare kunne mærkes lige med det samme.
Det var før solcellerne
Dengang havde man ikke solcelle fakler. Men de havde skabt den samme stemning med små bål, som viste os, gæsterne, vejen frem til stedet, hvor velkomstmiddagen fandt sted. Vi blev mødt med smil og hjælpsomhed, som endnu kan sparke alt andet væk. Havde kollegaerne haft adgang til solcelle fakler dengang, så ville de med garanti have brugt sådan nogle. Et af de store temaer for udvekslingsbesøget var jo miljø og CO2 udslip. Dengang i forbindelse med nyt byggeri. Men alligevel. Deres tanker var absolut i de baner.
Og ja, de gentager givetvis succesen med god mad og belysning bestående af ild. Men i dag med solcelle fakler. Heldigvis. Rigtige bål er jo ret farlige. Så vi kan vist godt sige, at teknologien også har gjort godt for os – når det handler om, at vi vil skabe en særlig stemning eller atmosfære. Og faktisk, de seneste undersøgelser viser, at vi bliver bedre og bedre til at anvende teknologi, som ikke belaster CO2 udslippet i vores hverdag.
LED vinder frem overlat
Fx så findes der varmeelementer, der kun fungerer via solceller. Vi kan varme vand op via solceller. Og ja der er jo også de lækre LED strips og lysbånd. Det handler jo ikke kun om praktiske ting i hverdagen. Det handler i høj grad også om, at vi kan bruge teknologien til festlige lejligheder. Fx til en fest, der har et særligt tema, hvor solcelle fakler viste sig at være løsningen, der skabte netop den atmosfære, som brudeparret ønskede sig. Der er kun en ting mere at sige om det: Vi skal blive bedre til at bruge den nye teknologi.