Advokat til nabostrid

men's black crew-neck shirt

Igennem næsten en hel generation, har du brugt et stykke land, som i virkeligheden tilhører din nabo. Han har ikke haft noget imod, at du brugte det. Det ligger ovre på den anden side af den lille bæk, som faktisk danner skellet imellem jeres ejendomme. Du har bygget en lille bro, så du kan kommer derover med den lille traktor. Men nu er naboen og hans kone flyttet ind til byen – i en beskyttet bolig. De har helbredsproblemer og er for gamle til at drive deres gård. Derfor har de solgt den.

Den nye ejer

Den nye ejer af gården kom forbi forleden. Sådan, bare for at hilse på og introducere sig selv. Flink fyr. Lidt af en københavnertype. Du ved, dem, der drømmer om fritidslandbrug, gedehold og nærhed til naturen. Men sød nok. Du og din hustru inviterede ham og hans familie til middag i næste uge. God gammel landmandsmad – skipperlabskovs og is til dessert – mest til børnene.

Men så her i morges har du fået et brev fra en advokat, der hævder, at du illegalt benytter et stykke af den nye nabos land. Du bedes ophøre med det samme, da jordstykket skal anvendes til dyrkning af hamp. Det kommer som et chok for dig. Du bliver dårlig. Kan slet ikke forstå, at naboen ikke nævnte det mindste om det, da han kom forbi. Og ja, tankerne går jo i alle mulige retninger. Her har du dyrket raps på jordstykket i de sidste 25 – 27 år, uden, at der har været problemer. Og hamp? Hvad skal det bruges til? Du tænker dig om. Måske kan I lave en aftale om at forpagte jorden med naboen. Men vil du det? Det bliver jo en ekstra udgift til driften. Skal du give ham et tilbud på køb af jorden?

Få advokaten på banen omgående

Du skal ikke gøre noget som helst, før du har talt med din advokat om sagen. Du skal måske til at søge hævd på jorden, fordi du allerede har dyrket på den i mange år. Du må absolut tale med din advokat. Du aner intet om processen, når der skal søges hævd på jord. Du har hørt om brugshævd. Men det er det hele. Hvordan vinder man hævd? Spørgsmålene er mange. Og du vil meget nødig ud i en langvarig og modbydelig nabostrid.

Du ringer til din advokat. Spørger ham sådan lidt på må og få. Han kan ikke rigtigt give dig præcise svar på stående fod. Han er jo i virkeligheden familieadvokat med speciale i sager om særeje! Han lover dig dog, at han vil undersøge sagen og vende tilbage til dig med præcise oplysninger.

Han nævner, at det kan være, hvis du vinder sagen om brugshævd, at I så kan komme til enighed om, at du tilkøber jorden til en billig pris. Men du kommer så ikke uden om, at der skal laves nyt hegnssyn fordi skellet imellem jeres ejendomme skal flyttes og det skal registreres. Det siger hegnsloven, og det kan du ikke komme udenom. Du sætter dig i din kontorstol efter samtalen. Øv da. Men hvad kan du gøre?

P.S.: Har du læst denne artikel om det med nabostrid?

Scroll to Top