Han vandt kampen

Teenage Boy Sitting on a Flower Field

Nu har du gjort det. Mestendels for at få fred. Du gider ikke at kæmpe mere med ham. Han bliver jo ved og ved med at plage om at få lov til at komme på efterskole. Selvom du ikke helt kan se pointen i, at han skal bruge et år på at gå i 10. klasse på efterskole, så har du forstået, at det er vigtigt for ham. Han er derfor blevet skrevet på venteliste til næste års skolegang. På en musikefterskole! Intet mindre end det, kunne gøre ham glad. Så det blev den musikefterskole i Baaring, der ligger ca. 2 timers kørsel herfra.

Godt ry som skole

Ok, det siges, at det er en god efterskole, hvor undervisningen i alle fag bliver udført af dygtige lærere. Der bliver åbenbart ikke set let på at opfylde retningslinjerne for fagene, som også er folkeskolens prøvefag. Men hvorfor? Dette er spørgsmålet, som nager dig. Hvorfor vil din søn så gerne på musikefterskole? Han er jo klog nok. Han er også flittig. Han kan da sagtens klare at komme i gymnasiet efter 9. klasse til næste år. Så hvorfor?

Du er vist låst totalt fast i en vrangforestilling om, hvad unge mennesker kan i dag og hvad de vil! Ja, jeg siger det bare. Er du slet ikke klar over, at unge mennesker – fx din egen søn – er meget mere bevidste om, hvad de skal udsætte sig selv for – og hvad de gerne vil, end du var, da du var i hans alder? Jo, de unge er blevet meget bevidste. Måske til tider for bevidste.

Fat i det rigtige

Men i dette tilfælde, tror jeg, at din søn har fat i noget rigtigt: Inden han begynder at vælge retning på gymnasiet, så har han måske brug for en pause til at tænke sig om i? Han vil ikke miste noget ved at komme i 10.klasse på efterskole. Tværtimod: Han vil få tiden han har brug for. Han vil også få venner i massevis. Og han vil lære meget om sin store interesse, som er musik. Så hvorfor undrer du dig over, at han vil på efterskole? Året på efterskolen vil give ham den ballast, som han får brug for i uddannelsessystemet fremover.

Ja, det vil måske endda give ham overskud, så han ikke skal gå ned med stress og eksamensangst. Du har jo allerede mærket tendensen hos ham. Den der nervøsitet her i sommers, da klasselæreren afholdt prøveeksamener i dansk. Det var næsten tortur for din søn. Et ophold på den musikefterskole vil måske afhjælpe på den angst, du kan mærke, vil plage ham. Ok, han vil få brug for hjælp til at klare eksamenerne i år. Men tanken om, at han kan begynde på musikefterskolen efter prøvelserne, vil måske få ham til at se lidt mere afslappet på folkeskolens afgangsprøver i 9. klasse.

Han taber intet. Det kan du godt se nu, ikke? Heldigvis ligger efterskolen ikke så forfærdeligt langt væk. Ok to timers kørsel er en del. Men det kunne være værre. Tænk nu, hvis han skulle på efterskole et sted, som du ikke kan køre direkte til. Fx på Bornholm.

Scroll to Top