Angst – hvad hjælper?

woman covering her face with blanket

Måske går du også rundt og undskylder dit dårlige humør med mangel på dagslys? Vi kender alle sammen den undskyldning: Vi har brug for lys (D-vitamin?). Vi har brug for lys, fordi det giver os energi. Ja, ha, den er god nok. Du finder alle undskyldningerne der skal til, så du er fri for at erkende, at du i virkeligheden er angst. Angst for at miste dit helbred. Angst for at miste dine kære. Angst for at bevæge dig frit i mylderet nede på gågaden. Generel angst.

En alvorlig lidelse

Det er en forfærdelig lidelse – angst. Og den kan virkelig få dig helt ned med nakken. Så måske skulle du overveje at gå i terapi? Jo, jeg mener det. Allerede nu. Inden din angst får dig totalt lagt ned og du flipper totalt ud. Det sker jo. Altså, at vi flipper ud – uden at ville det. Og sker det, så er der ikke så lang vej til indlæggelse – hvad enten du vil eller ej.

Du må derfor gøre noget konstruktivt. Og det kan kun være at gå i terapi, så du lærer at få styr på de tanker, der gør dig angst. Og du har ret mange tankesæt, som skræmmer dig fra vid og sans. Et handler om døden. Et andet sæt handler om sygdom. Et tredje handler om social kontrol og åbne pladser. Du skal have fat i de bylder, som sidder i din hjerne og som bevirker, at du ikke kan fungere.

Effektiv metakognitiv terapi

Du skal i metakognitiv terapi. Og ja, jeg kan godt anbefale terapeuter, med speciale i metakognitiv terapi i København, men måske bor du slet ikke i København.

Grunden til at jeg siger, at du skal i metakognitiv terapi er, at det er en af de mest effektive terapiformer, som du kan få i dag. Den vil hurtigt kunne få dig til at styre dine tanker om døden, de kære, sygdommene og alt muligt andet, så du kan finde mere ro i dit sind. Og det er ro i sindet, du har brug for. Sindet – psyken – skal nemlig lige finde sig selv igen. Du har jo udsat din psyke for et pres, som den nu svarer imod, ved at få dig til at blive usikker, angst og deprimeret. Din psyke fortæller dig – kort sagt – at den har brug for tid til at restituere sig selv. Ligesom dine muskler har brug for restituering, når du har trænet meget hårdt i længere perioder. Du kan acceptere, at sådan er det for musklerne – hvorfor så ikke også for din psyke?

Nemme øvelser du kan gøre selv

Grunden til at jeg siger, at terapiformen er effektiv, er faktisk meget simpel: Der findes forskellige øvelser til metakognitiv terapi. Dem vil din terapeut lære dig – efterhånden som du kommer ind i spillet og behandlingen. Disse øvelser kan genbruges! Jeps. Det er lige præcist det, jeg siger: Øvelserne til metakognitiv terapi sætter dig i stand til at kunne behandle dig selv, så længe du bare ikke misbruger øvelserne og kan genkende, at du har brug for hjælp. Og hvornår har du brug for hjælp? Når du føler dig mentalt udmattet.

Scroll to Top