Angst og depression

woman with red and blue photo effects

Alle oplever – på et eller andet tidspunkt – angst. Vi er måske ikke selv klar over det. Vi føler måske et lille ubehag. Eller vi sveder lidt mere end sædvanligt. Måske bliver vi overvældet af frygten og skjuler os for den. Og det er sådan set det værste, vi kan gøre. Angst er nemlig en lidelse, som kan ødelægge vores tilværelse – men den kan helbredes. Så vi skal ikke gemme os for angsten. Vi skal derimod lære symptomerne på angst at kende, så vi kan komme den til livs. Vi skal måske i behandling for angst. Og ja, det kan være en svær mundfuld at sluge. Men gør vi det, så kan vi aktivt være med til, at vores livskvalitet bliver meget bedre.

Kender du til angst?

Men, hvad er angst i virkeligheden?

Angst er en lidelse, som angriber alle. Den kan vise sig i forskellige mønstre og udformninger. Det er derfor, vi taler om fx præstationsangst eller dødsangst – eller andre former for angst. Det, som kendetegner hvilken som helst form for angst er, at den person der er angst, ikke længere kan kontrollere sine tanker i bestemte situationer: Fx når det skal til eksamen eller når det kommer til at savne et kært menneske, som er gået bort.

Angst for eksamener

Der er forskellige symptomer på angst. Og det er ud fra nogle af symptomerne, som angsttypen identificeres: Får du fx ekstrem hjertebanken, når du befinder dig i en situation, som minder dig om en oplevelse, du havde for flere år siden, så kan det være, at du lider af dødsangst. Får du derimod svedige hænder og rysten over hele kroppen, når du skal til eksamen, så er der ikke tvivl om, at du lider af eksamensangst.

Uanset hvilken form for angst du lider af, så gør du fornuftigt i at få den behandlet. Fordi, angst skal behandles. Det må du ikke ignorere. Angst kan nemlig føre til alvorlige mentale lidelser, som kan destruere dit liv: Du kan få depression. Du har måske allerede en lille depression. Du kan blive fysisk syg.

Behandlinger for angst

Der findes mange forskellige behandlere. De har hver især deres tilgang til behandling af angst. Nogle anvender samtaleterapi. Andre supplerer terapien med piller. Andre igen fornægter medicinsk behandling og anvender åndedrætsteknikker og lærer dig at tvinge dine tanker over i andre baner, så du skridt for skridt lærer at håndtere situationerne, hvor du bliver angst.

Det, som du bare skal sørge for, når du starter på behandling af din angst, er, at du har tillid til behandleren. Og hvordan finder du ud af det? Du kan fx ringe en behandler og få en første lille samtale med hende eller ham. Du vil hurtigt finde ud af, om du synes behandleren er sympatisk og kan forstå dig. Synes du ikke om behandleren, ja så siger du tak for samtalen og ringer op til den næste. Er du i tvivl, om det er den rigtige behandler, du har fået i tale, så giv ham eller hende en chance. Det kan nemlig vise sig, at behandleren er superdygtig, og du kommer af med din angst meget hurtigere, end du forventer. Det er vigtigt at få hjælp, da mange former for angst kan lede til for eksempel depression og andre mentale problemer.

Scroll to Top