Hejseudstyr til byggerier

Nu har du så fået en ny opgave. En kæmpestor opgave, der virker lidt uoverskuelig lige nu. Men du ved, at du får arbejdet dig ind i den. Og sædvanligvis, så sker der det, at du får sat opgaven i system. Du splitter den simpelthen op i mindre opgaver. Og vupti. Så har du overblik og kan bruge tiden effektivt. Lige nu handler det om logistikken på en stor byggeplads.

Hejs til materiel

Der skal sættes materialehejs op. Der skal findes personhejs. De skal sættes op på passende steder ude på byggepladsen. Sådan helt fysisk. Det er ikke noget, du bare lige kan gøre ved at kigge på en tegning, du får tilsendt. Du skal tale med håndværkerne. Hvad har de brug for? Hvor tunge er materialerne, de skal have hejst op? Du skal nemlig vurdere, om det kan betale sig for firmaet, du arbejder hos at leje materialeplatforme i stedet for særlige industrihejs. Du skal faktisk også lige have overblik over, hvor stort personalet ude på byggepladsen er – og deres specialisering.

Er det elektrikere eller er det murere? Hvorfor, ja det har noget at gøre med forsikringen, I skal have lavet. Det her med forsikring bliver en anden del-opgave, du skal løse. I første omgang handler det om at finde hejs til leje. De passende hejs. Du skal kigge på volumener, antal, og kvalifikationer. Og det skal du gøre, inden du taler med firmaet, der sædvanligvis har forsynet jer med de lejede materialehejs. Du vil nemlig gerne have den bedste aftale med firmaet som muligt. Hvilken entreprenør vil ikke det? Din opgave er at finde alle de små elementer, hvor du kan forhandle dig til en god pris. Fx leje af personhejs. Det er en krævende opgave, du har. Men du er specialist. Og du finder alle de muligheder, der eksisterer, så I kan få fuldført projektet succesfuldt.

CO2 udslip

Her siden 1. januar, hvor den nye lov om nybyggeris CO2-udslip trådte i kraft har I været lidt på glatis. Hvordan skal den forstås? Gælder den for nyopførte bygninger? Eller gælder den også opførslen af bygningen? Eller begge dele? Det har du ikke helt fået afklaring på endnu. Du er helt sikker på, at hvis det kun handler om bygningen, så er I godt dækket ind. Det bliver ikke et problem at anvende genbrugsmaterialer i byggeriet. Det bliver heller ikke et problem at bygge klimavenligt, så udslippet ligger under grænserne, der er fastsat.

Hvad koster det at bruge et byggehejs?

Men hvis loven også peger på selve byggeprocessen, så må du indrømme, at I løber ind i problemer. Hvordan i al verden skal I lave et regnskab for hvad det koster at bruge et byggehejs? Ok, I kan registrere hvor meget strøm det bruger. Men kan I være sikre? Og hvad med transporten af byggehejset ud til byggepladsen. Det samme gælder sådan set også for de personførende hejs, som I er nødt til at leje. Og til hvem skal denne CO2-udgift tilskrives? Jeres eller firmaet, der lejer hejs ud?
Det er rent ud sagt noget kludder. Med den lov.

Og mange eksperter har da også meldt ud, at der er så mange åbne faktorer i byggebranchen, at det ikke er helt muligt at følge loven. Lige meget vi forsøger. Det har noget at gøre med, at vi endnu ikke kender alt til genbrugsmaterialer og deres anvendelse. Det har noget at gøre med ny teknologi. Det har noget at gøre med, at de fleste professionelle i byggebranchen er nødt til at kigge på profitrater og dermed ikke altid sørger for at finde de mest miljørigtige løsninger. Men kan du finde et firma, der fx lejer miljørigtige byggepladselevatorer ud, så vil et tip fra dig være meget velkomment her. Det bliver belønnet!

Scroll to Top