Mobilitet og ergonomi

Woman Sitting in Wheelchair

Du elskede at svømme. Stranden var det bedste sted at opholde sig. Det var eventyrlige dage – dér i sommerperioden. Men det er slut nu. Du blev jo kørt ned i efteråret – og resultatet er, at nu er du dømt til at sidde i kørestol – måske for resten af livet. Din bitterhed er forståelig. Du har dog fået en meget stor erstatning. Og din kæreste har ikke forladt dig. Tværtimod, så virker det som om, at ulykken og dine fremtidsudsigter har fået bragt jer tættere på hinanden.
Nu skal du jo så bare til at lære, at leve med dit handicap. Så prøv lige at smide bitterheden – og selvmedlidenheden – væk i få minutter. Se her:

Kørestol til terræn

Du behøver slet ikke at skulle undvære stranden her til sommer. Du kunne jo købe en terrængående kørestol, som vil kunne støtte dig til at komme på stranden. Der findes flere forskellige terrængående kørestole, som er særligt egnede for mennesker i din situation. Om det handler om at komme på stranden eller i skoven er lige meget. Om du så er genert over, at du sidder i kørestol på stranden, er dit problem. Det skal du naturligvis løse – evt. med hjælp fra en psykolog. Men jeg kan fortælle dig, at der faktisk findes særlige ramper på strandene, som hjælper kørestolsbrugere med at komme i vandet.

Stille og roligt – så du ikke får et chok over det kolde vand. Og ja, din kæreste vil sikkert gerne med dig i vandet. Han kan da sagtens lige folde din kørestol sammen, så der er plads til, at andre badeglade kørestolsbrugere kan komme i vandet også. Så: Op med humøret. Dit liv er ikke slut. Du vil få mange glæder. Du skal bare overveje muligheden, du har, for at købe en terrængående kørestol. Og du skal naturligvis købe en i flot design. Men design skal ikke overskygge dit køb. Din komfort kommer i første række. Er du med? Godt! Og hvem ved? Måske når du virkeligt dit mål: At kunne komme til at gå. Det er set før, at mennesker, der er dømt til et liv i kørestol, faktisk kommer til at gå. Det kan godt være, at de har brug for en spadserestok til at hjælpe sig. Men de går. Og spadserestokke kan du også få i meget flotte og eksklusive designs. Det er op til dig. Du skal bare finde den, du bedst kan lide – og som passer til dig i højden. Du skal jo ikke gå og blive skæv i ryggen!

Spadserestokke fås i både aluminium, som er et let men meget stærkt materiale og i træ. Spadserestokke, der er lavet af træ, kan naturligvis fås i forskellige træsorter. Og her skal du lige være opmærksom på, at nogle kan være meget dyre, fordi træsorten er meget eksklusiv. Men kig igen på designet. Vælg den stok, du synes bedst om og kom ud og gå. Når du altså når så langt i din genoptræning. Måske vil der gå et par år. Måske når du dit mål hurtigere. Det er op til dig – og din fysioterapeut.

Ergonomiske stole

Efter en lang dag på arbejdet kommer du hjem, og du er rigtig træt. Du bliver lidt vrissen over at finde syv vandglas i køkkenvasken. Et halvt æble, der bare ligger på køkkenbordet og bliver brunt. Du har ondt i ryggen. Det er krævende at skulle løfte et grædende børnehavebarn op for at trøste det. Det er trættende at sidde på de meget lave stole, så du kan være i øjenhøjde med børnene, når I skal lave fællesaktiviteter.

En kollega har dog opdaget, at der findes særlige stole til børnehave- og vuggestuepersonale. De ligner lidt de her vippestole, som personale på store kontorer bruger. De er mindst lige så smarte – og så kan de faktisk indstilles i højden, så du kan sidde uden at skulle blokere helt for blodcirkulationen i benene. Samtidigt kan de vippe, så du kan se børnene i øjnene, imens I laver fællesaktiviteter. Din kollega overvejer at købe sådan en stol. Men her siger du stop. Du vil da gerne have, at din arbejdsgiver dækker udgifterne til sådan en stol til dig. Og din kollega. Det er jo et spørgsmål om jeres arbejdsvilkår og jeres helbred i længden. På den ene side er det jo skønt at lære børnene, hvordan de laver en flot juledekoration. På den anden side er det pinefuldt for ryggen og benene at skulle sidde på en stol, der er bygget til et lille barn.

Specielle stole til fagpersoner

Du laver en mental note om, at du skal tale med din chef om stole til børnehave- og vuggestuepersonale – og at du skal få hende til at gøre noget ved det i næste uge, hvor hun skal tale med socialforvaltningens økonomichef. Måske kan hun få en ekstra bevilling til at købe tre stole til børnehave- og vuggestuepersonale. Det ville gøre jeres liv meget nemmere. Hun sidder jo selv mestendels på sit kontor. Kommer kun ned for at støtte jer, hvis en af dine kollegaer melder sig syg.
Er det et urimeligt krav, du vil stille hende? Nej, det er det ikke. Det er et krav, som vil sikre, at du er en glad medarbejder i flere år fremover.

Tror du, at det vil lykkes din chef at få en ekstra bevilling, så du og dine kollegaer kan få stole til børnehave- og vuggestuepersonale? Ja, det vil tiden vise. Men du er ret sikker på, at det vil lykkes hende. Hun er ret god til at forhandle. Og ja, argumenterne har du allerede givet hende: Bedre ergonomi på jeres arbejdsplads betyder færre sygedage på grund af problemer med ryggen. Bedre arbejdsvilkår betyder arbejdsglæde. Og det er jo alfa og omega i en børnehave. Børnene skal ikke forsømmes – og går du ind til en arbejdsdag med rygsmerter og frygt for, at de bliver værre i løbet af dagen, så kan der ikke være arbejdsglæde. Så: Dine argumenter for, at I skal have et sæt stole til børnehave- og vuggestuepersonale, vil sikkert overbevise økonomichefen.

Kan hun ikke overbevise ham, ja så vil du tale med kollegaer i den Facebookgruppe, som du er medlem af, som netop diskuterer jeres arbejdsforhold.

Scroll to Top