Spar på energien

white and brown concrete building under blue sky during daytime

I nåede det lige. Altså det her med boliglånet. Lige inden renten blev sat op endnu engang. I er glade for det. Og I har råd til lånet. Det handlede om at få det godkendt i en fart, så I kan lave nogle af de investeringer i boligen, som I har planlagt i lang tid. Og så handler det også om forbrug. Men det sidste – den der med den dyre ferie – taler vi ikke højt om, vel? Vi taler om, at I skal til at skifte alle vinduerne i jeres bolig ud. Det er et projekt, som I har vidst, at I ville lave i de sidste to år. I har bare ikke haft tid – eller lyst – til at kaste jer ud i det.

Vinduerne skiftes

Men efterhånden som priser, inflation og renter er steget, så har I indset, at hvis I ikke gør det nu, så bliver det aldrig gjort. Så lånet er blevet godkendt. I har skrevet under og nu kan projekt: ”Udskiftning af vinduer” begynde. Det er bare ikke helt så nemt, som du havde troet til at begynde med. Du tænkte, at det vel bare handlede om at finde gode vinduer fra Rationel og bede en montør om at komme og sætte dem i. Du har opdaget, at sådan fungerer det slet ikke. For det første, er det nemlig svært at få fat i en kvalificeret montør. Dernæst, er det heller ikke helt nemt at finde de helt rigtige vinduer. De nye vinduer skal jo passe ind i murene. Og det er ikke altid, at de vinduer, du finder, passer helt præcist. Du fandt ellers et godt tilbud på vinduer fra Velfac. Men de var for store. Og den montør, som du kontaktede, fortalte dig, at de slet ikke er rigtige i forhold til målene, du sendte til ham.

En professionel løsning tak

Du har derfor besluttet at ændre taktik. Du vil ikke længere selv stå for indkøbet af de nye vinduer, som jeres hus har brug for. Det ærgrer dig lidt. Du har faktisk godt kunnet lide at bruge nogle minutter hver aften på at lede efter nye vinduer på Sjælland via din IPad. Men det har jo ikke givet dig resultatet, som du havde håbet på. Så nu har du inviteret en vinduesmontør ud til dig. Han skal måle vinduerne præcist – og stå for både indkøb af de nye vinduer og montering af dem.

Du har allerede talt med ham om det. Og faktisk har du fået et meget fordelagtigt tilbud fra ham: Han vil ikke sætte ekstra profit på indkøb af de nye vinduer, hvis han får kontrakt på at skulle sætte dem op for dig. Og det er givetvis en meget fornuftig forretning for dig: Du slipper for at blive forvirret over alt det der med mål og antal vinduer. Du slipper også for at skulle betale ekstra for de nye vinduer. Du skal heller ikke have dem opbevaret indtil montøren finder tid til at komme og installere dem. Det hele vil montøren tage sig af. Og han vil sørge for, at det sker hurtigt.

Isolering alene gør det ikke

Hvis du ikke har sørget for at få dit hus isoleret, så bør du gøre det. Og ja, isolering handler om at hulmurene og loftet skal tjekkes. Men ikke kun det. Du skal faktisk sørge for at hele huset eller lejligheden bliver tjekket. Der kan være små huller og revner, som skal repareres. Der kan sidde et gammelt vindue oppe på loftet, som bare lader kold luft suse ind. Og den slags små ’detaljer’ skal du have afdækket, så du kan gøre noget ved dem.Glem heller ikke at tjekke, om du har sørget for at få billig strøm – der er meget at hente der også.

Mange mennesker tænker nemlig, at hvis de bare får lavet en efterisolering af hulmurene, så er de dækket ind. Både sådan med hensyn til indeklimaet og med hensyn til varmeregningen. De tager grundigt fejl. God hulmursisolering er selvfølgelig nødvendig. Men hvad med lige at tjekke vinduerne? Er der små revner der i muren, hvor silikonen ikke har fået ordentligt fat? Er der en revne, som bevirker at den varme luft strømmer ud til fuglene? Hvis der er det, så er der altså et nyt projekt, som du skal sørge for at få sparet sammen til.

Energivenlige vinduer

Det projekt hedder ’udskiftning af vinduer’, og det er ikke altid et billigt projekt. Det kan faktisk være ret kostbart. Men det er et sikkert projekt: Du får nemlig sikret dig, at du ikke har lavet hulmursisoleringen forgæves. Du får også et bedre indeklima. Og du vil i længden spare mange flere penge på varme. Dertil kommer, at hvis du sætter nye vinduer i dit hus, så vil det stige i værdi. Måske ikke lige med det samme, men efter et års tid vil du kunne se det. Og ja, du vil også få en bedre energimærkning på huset. Og det vil også være med til, at din ejendoms værdi stiger.

Så: Du skal altså ikke tøve med at få sat nye vinduer i huset. Også selv om udskiftning af vinduer kan tage noget mere tid, end du har lyst til. Det er jo aldrig så sjovt at have håndværkere rendende. Men det er altså et onde, som du godt kan finde dig i. Og håndværkerne udfører jo et job. De kommer ikke rendende for at irritere dig. Tværtimod. Det kan sagtens tænkes, at du forstyrrer dem med alle dine spørgsmål, om de vil have kaffe eller en formiddagsbajer. Du skal derfor bare sørge for, at håndværkerne får arbejdsro. Og de skal nok sørge for at alle dine nye vinduer bliver sat i huset hurtigst muligt.

Rationel Vinduer er kendte

Skal du selv stå for at købe vinduerne? Hvis du vil, så kan du sikkert lave en aftale med montøren. Men jeg vil anbefale, at du lader montøren gøre det. Det er der flere grunde til: Men en af de vigtigste er, at montøren vil kunne få mængderabat, hvis han køber store partier (til flere af sine kunder) ind på samme tid. Om det er vinduer fra Rationel eller Velfac er lige meget. Rabatten, som han får, vil du, som hans kunde og vinduesfirmaets slutkunde, kunne nyde godt af. Så: få montøren tilkaldt, så han kan tage mål og få bestilt vinduerne.

Scroll to Top