Der er ikke så mange andre veje for dig at gå: Du må efteruddanne dig, så du kan komme til at lave det, du brænder for. Du er led og ked af at arbejde som ufaglært. Du får en dårlig løn. Du er nødt til at tage ekstra vagter, for at dagen og vejen kan løbe rundt. Du er træt – i en alt for ung alder. Du skal videre. Det ved du. Og du tør godt. Du har bare et problem: Du aner ikke, hvor du skal starte. Jamen, hvorfor tager du så ikke kontakt til en studievejleder på et VUC?
Vejledning om studier og uddannelse
Det er jo deres opgave: At vejlede os, der ligesom er faret vild i uddannelsessystemet eller som ikke ved, hvor vi skal starte. Du bør tale med en studievejleder, det er du med på, ikke? Vejlederen vil nemlig kunne sende dig i den rigtige retning. Du skal måske først have dine realkompetencer afdækket. Det vil vejlederen hjælpe med – og når det er gjort, så er I allerede på sporet af, hvilke kvalifikationer, du mangler, så du kan komme ind på den uddannelse, du rigtigt gerne vil have. Om det er designer af brugsgenstande eller om det er smed, du vil være, betyder sådan set ikke noget i denne fase. Det handler om, at du skal have korrekt vejledning – og korrekt information om dine muligheder.
Student på 2 år med STX
Måske er det IT-design, som du gerne vil beskæftige dig med. Så kan det godt tænkes, at vejlederen vil anbefale, at du låner penge til at kunne leve for (hvis du ikke har dem) og så går på STX 2 år, så du får direkte adgang til studiet, når du har fået din STX.
Måske er det i en mere praktisk betonet retning, dit liv fremover skal forme sig? Måske som selvstændig blikkenslager? Ja, så er der jo to dimensioner, der skal opfyldes:
Den ene – den vigtigste – er det rent praktiske blikkenslagerarbejde. Her er du nok nødt til at skulle ind i et forløb som EUD student.
Voksenelev på EUD
Du kan blive voksenelev på en EUD eller du kan komme i mesterlære. Det sidste vil muligvis være det, der passer dig bedst. Det er nemlig sådan, at EUD studenter, der er i mesterlære, ofte er lidt ældre end andre EUD studenter. De har motivation og svigter ikke deres mester. Selve forløbet de skal igennem er også lidt anderledes, da den undervisning de skal have, bliver tilpasset deres viden og kvalifikationer.
Den anden dimension, som en selvstændig skal have kendskab til, er økonomi. Ingen virksomhed som selvstændig eller iværksætter uden kendskab til virksomhedsøkonomi, som er et ret stort og vidtfavnende fag. Du skal måske have et enkelt eller to fag på HF, så du står bedre rustet. Det skal vejlederen fortælle dig alt om. Og ja, HF fjernundervisning ved du findes i næsten alle kommuner, så det burde være nemt for dig at få adgang til. Det kræver vist bare tilmelding og en internetforbindelse, der dur. Så lad være med ikke at gøre noget. Mulighederne er mange. Du går ikke galt ved at bruge en eller to timer sammen med en studievejleder.